Брой 32

Литературен вестник

3-9.10.2001
Год. 11

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

ВИТРИНА

 

Милан Кундера: Шегата
Милан Кундера, "Книга за смеха и забравата", ИК "Колибри", С., 2001
Издателство "Колибри" показва как трябва да се издава жив класик като Кундера - стилно оформена поредица с единно оформление, добри преводи, цялостно представяне на творчеството на автора. След първото "истинско" издание на "Непосилната лекота на битието" и "Шегата", през септемврийските жеги читателите имаха възможност да се разхладят с "Книга за смеха и забравата" (появила се за пръв път през 1978). Както се казва в началото: "Борбата на човека срещу властта е борба на паметта срещу здабравата". Какво по-добро време от Новото време за появата на тази книга на български.

Купете през Интернет!

Протоиерей Георги Флоровски,
Протоиерей Георги Флоровски, "Източните отци от IV век", Т.1, изд. "Тавор", С., 2001
Лекциите на отец Георгий Флоровски, четени през 20-те години в Православния богословски институт в Париж, отдавна са класика в патристиката. За пръв път на български се появява цялостно изложение на мисълта на гръцките и византийски християнски мислители от патристичната епоха - от гледна точка на православното богословие. В този смисъл за публиката, четяща на български, трудът на Флоровски застава между "Християнската философия" на Жилсон и Бьонер и "Византийската философия" на Георги Каприев. Изданието е снабдено с много силен, актуализиращ текста, предговор от Калин Янакиев.
сп.
сп."Балканите+", 2001/бр.18
Новата книжка на сп. "Балканите+" поставя в центъра си "Албанският преход", като предлага множество материали, осветляващи политическите, социални и манталитетни проблеми, свързани с модернизирането на албанското общество. Другите Балкани също не са забравени.
Томас Ман,
Томас Ман, "Размисли на аполитичния", ИК "Прозорец",
С., 2001
Това кръстопътно в узряването на мислителя Томас Ман съчинение излиза през 1918 и изразява безпокойствата му за съдбата на "немската същност", която би могла да бъде изгубена в новия световен демократичен ред, страховете му пред "раждането на демокрацията от смъртта на музиката". С единия крак в "немската консервативна революция" (интелектуалната среда, която ще генерира философските оправдания на фашизма), "Размисли на аполитичния" се оказва с другия си крак в критиката на "същността" и прусащината, апология на духовната неприкосновеност.
Отвратително оформление (худ. Буян Филчев), ужасен шрифт.

Купете през Интернет!

Сп.
Сп. "Факел", 2001/кн.2
В новата книжка на "Факел" феновете на Юрий Андрухович ще могат да си дочетат романа му "Перверзия", но ние обръщаме повече внимание върху много силното балканско присъствие в броя: Ненад Величкович с "Бащата на дъщеря ми", Владислав Баяц с "Геопоетически басни", албанците Башким Шеху и Махир Йозташ.
Още: разкази на Юз Алешковски, пътепис на Георги Борисов.

"Язък за боята",
ИК "Стигмати", 2001
Поредната красива книжка на издателство "Стигмати", този път събрала между кориците си белградските графити. (Спомни си последна страница на ЛВ, бр. 16-и т.г.). Както незнайният графитописач отбелязва, "Да се боядисват стените на клозетите е все едно да се горят книги". През ХIХ век записваха фолклора, днес събираме графити. Стената е кратка, Библиотеката - вечна.
Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник