Брой 32

Литературен вестник

3-9.10.2001
Год. 11

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

ИЗДАТЕЛСТВО

 

ФОНОГРАФ

Влияния: t e c h n o

 

Лято в три партита

Някои казват, че ако слушат тази музика повече от десет минути, ще си "размажат черепа". Други я използват, за да си вземат хапчетата, да си поделят едно екстази с най-добрия си приятел и да доизпушат запасите от марихуана, които грижливо са пазили в продължение на седмица-две. След това за тях започва играта на цветове, на "вдигна ме, човече!", на залепената за лицето усмивка, която е всякъде другаде, но не и около грамофоните и стените от звук наоколо. Така бавно тази музика остава без име и започва все по-често да се свързва с мястото, на което звучи, да се нарича парти, на него да ходят все повече хора, които просто не са си на мястото - почти на всеки се е случвало в "Индиго", например, да се окаже, че до него с подозрителни движения на таза и раменете се кефи широкоплещест мутант, който след пет минути ще попита "Цяла вечер ли ще e т`ва или по-късно ще пуснат и черно?".

И така, докато в белите страни има понятия като clubing, които формират цяла една култура на "зрителство", в България техно музиката трябва да оцелява на ръба на някаква абсурдна "твърда" асоциативност - наркотици и инфантилност.

Това лято не промени нищо на българската техно сцена, която май въпреки всичко е една от последните такива в цяла Европа, запазваща по чуден начин някаква своеобразна спонтанност и интерес. Разбира се, имаше и логичните акценти в летните партита, но за да можете изобщо да мислите за това, е необходимо веднъж да сте изписвали правилно името на поне един български dj(и това не непременно да се е случило на седалката в някой тролей, до надписи от сорта на еди-какво си за ЦСКА).

Techno Files open air

Technо Files open air се провежда за втори път у нас. Зад организирането на това уникално за нашите мащаби събитие - над 30 диджеи от страната и чужбина, 40 часа музика без прекъсване - стоят имената на двама от най-популярните и прогресиращи в момента български dj. Dj Balthazar е резидент в клуб "Индиго" и организатор на партита Techno Files. На практика той е единственият български dj, който свири често извън страната на големи партита, основно в Чехия и Словакия. Заедно с Dj Yemo това е човекът, който все още намира смисъл в това да обикаля България, да свири и на малки партита и срещу някакъв мизерен хонорар да се опитва да поддържа интерес към техно сцената в класическия й вид.

За този open air организаторите са бяха постарали да поканят големите звезди Dj Yentz (Star Sound Orchestra/Spirit Zone/Germany) и Ade Fenton(UK). За съжаление само последният се озова в България, но затова пък сетът му буквално взриви феновете с бързия и агресивен ритъм, многото разнообразна музика, която съдържаше и перфектната техника на англичанина при работата с плочите. Това, продължило три дена, парти ще се запомни точно с интелигентното "fast" техно на Fenton, което за съжаление не бе чуто от много хора. Причината е ясна - цената от 12 лева със сигурност се е видяла висока за тези, които преди това са дали повече от 50 лева за наркотици. Справка: подобно парти, със звезда като Fenton, в Европа не би струвало на технофена по- малко от 50 марки за вход.

Vitosha Open air и Summer Techno festival

"Индиго" направи първите си опити да изнесе купона извън границите на клуба и да направи парти на открито, такова, каквото всяка седмица има през лятото в държави като Чехия, например. Vitosha Open air си струва да бъде отбелязано само като началото. Един от най-популярните dj в света- Jeff Mills - дойде в България, грижливо пазен от своя мениджър, заобиколен от претенции и с безкрайно отегчена и роботизирана физиономия. На пулта,както винаги, си свърши работата абсолютно професионално, но някъде настроението просто се изгуби и феновете, затворени в нещо, което, откъдето и да го погледнеш си беше просто "кошара", като че ли се изкефиха повече на сетовете на Balthazar и Kikk, отколкото на гостуващата звезда.

Голямото събитие - Summer techno festival. Докато пътуваш към морето в този ден, можеш да видиш цели групички разноцветни фенове, които вдигат ръка за стоп. Звездата на това парти-Adam Beyer- обаче така и не дойде. За голяма изненада това не се отрази по никакъв начин на партито. Този път организацията бе перфектна - мястото беше страхотно - Морската гара във Варна, огромен кораб, пристигнал специално за събитието, фойерверки в най-яките моменти от нощта, невероятен саунд и акустика. Останалото свършиха българите dj Rady и dj Balthazar и звездите Devil Fish, DJ Rush и Thomas Krome, дошъл в България на мястото на Adam Beyer. И го свършиха по такъв начин, че след сета на DJ Rush например, точно преди да се появи Thomas Krome и да те довърши с "бързо", методично и твърдо техно, вече си мислиш, че "неее, ама наистина това е най-разбиващото ти парти от доста време насам", държиш се несъзнателно за главата и бягаш да търсиш из тълпата някой friend, за да му крещиш на ухото колко е яко.

 

Иван Симеонов

Виртуалната библиотека!

© Литературен вестник