Процесът за отмяна на решенията на общото събрание на корпоративни общности

Златарева, Маргарита (2007) Процесът за отмяна на решенията на общото събрание на корпоративни общности. Сиела, София. ISBN 9789542801252

[thumbnail of Корица]
Preview
Image (JPEG) (Корица)
image.jpg

10kB
[thumbnail of Въведение] PDF (Въведение)
File0006.PDF
Restricted to Registered users only

3MB

Abstract

Пазарното стопанство предпочита субекти с корпоративно устройство, защото автономията на учредителния договор, респ. устава, както и автономията на волята на самото ЮЛ, формирана от техните общи събрания, правят юридическото лице самостоятелен участник в гражданския и търговски оборот.
Правовият ред обаче се нуждае от механизми за контролиране на автономната воля на корпорацията, затова определя правота на контрол да принадлежи на всеки неин член.
Именно правото на всеки член на корпоративно устроеното юридическо лице да иска отмяна на решения на общото му събрание е в центъра на последното правно изследване,което се предлага на пазара.
Нарастването на броя на корпоративните общности води до увеличаване броя на съдебните процеси за отмяна на решенията на техните общи събрания.
С настоящата книга се изследва връзката между материалното право и процесуалните норми в областта на гражданското и търговското право.

Item Type:Book
Subjects:Law > Justice. Civil Procedure Code
ID Code:191
Deposited By: д-р Маргарита Златарева
Deposited On:19 Mar 2008 14:34
Last Modified:07 Feb 2012 12:08

Repository Staff Only: item control page