Контрол в местното самоуправление

Арабаджийски, Николай (2008) Контрол в местното самоуправление. In: Европейският град 2008 : Политики за устойчиво развитие : Сборник доклади : Международна конференция "Европейският град: архитектура и градоустройство, сигурност и финанси", 14-16 септември 2008, София. Нов български университет, Център за публична администрация, Национална асоциация на общинските служители в България, София, pp. 165-190. ISBN 9789540727455

[thumbnail of Kontrol_v_MC.doc] MS Word
Kontrol_v_MC.doc

216kB

Abstract

Проблемите на контрола в местното самоуправление в Република България не са били предмет на самостоятелно научно изследване. Съществуващите разработки по тази проблематика са оскъдни. Това предопределя актуалността на доклада.
Обект на изследване е контролът в местното самоуправление в Република България, както като управленска законодателно установена функция на органите на местното самоуправление, така и като право на обществените организации и гражданите.
Предмет на изследване са:
- същността на контрола в местното самоуправление;
- основните видове и формите на контрол в местното самоуправление.
Целта на доклада е да се представи съдържателния аспект на отделните видове и форми на контрол в местното самоуправление, тяхната правна регламентация и възможностите за използването им от както от органите на това самоуправление, така и от обществените организации и гражданите.
В доклада се прави опит да бъде защитена тезата, че съществуващото многообразие на видове и форми на контрол в местното самоуправление в Република България предполага ефикасност в дейността на неговите органи и ефективност на местната администрация.
Предложена е нова класификация на формите на основните видове контрол в местното самоуправление на базата на критериите “субект и обект на контрол” и “приложимост на закон”.

Item Type:Book Section
Uncontrolled Keywords:Контрол в администрацията
Subjects:Public administration > Public administration
ID Code:267
Deposited By: Проф. д-р Николай Арабаджийски
Deposited On:24 Nov 2008 12:46
Last Modified:07 Feb 2012 08:33

Repository Staff Only: item control page