Динамика на субекта в международните отношения. Възникване, утвърждаване и криза на националната държава

Хинкова, Соня (2010) Динамика на субекта в международните отношения. Възникване, утвърждаване и криза на националната държава. In: Дипломация и външна политика на великите сили в полицентричната международна среда на XIX в. : Системите "Метерних" и "Реалполитик". Нов български университет, София. (In Press)

[thumbnail of National_State_Last3.doc] MS Word
National_State_Last3.doc
Restricted to Registered users only until 31 December 2013.

410kB

Abstract

В предложеното изследване е разгледана динамиката на субекта в международните отношения. От теоретична гледна точка той е обвързан както със структурата, така и с функционирането на международната системата, а в реалната политика приема формата на основните „актьори” на международната сцена. В предложения анализ субектът в международните отношения е разгледан в развитие – от двора на владетеля, през националната държава до наднационалните институции, за да се оформи определен цикъл – от универсализъм през национално многообразие до глобализация. Той е най-широката хронологична рамка, в която могат да се анализират международните отношения и в него са изведени водещите тенденции, показана е връзката между отделните етапи(системи), прехода между тях и закономерностите в динамиката на международната среда. Отделните елементи на посочения цикъл са анализирани чрез роля на националната държава, която най-дълго време е водещ субект в международните отношения. Много синтезирано, е проследено нейното възникване в модерността, триумфът след буржоазните революции и кризата в постмодерното време. Анализирана е нейната роля в различни системи на международните отношения – „Метерних”, „Реалполитик”, Двуполюсния модел и постбиполярния свят. Подчертано е „пулсирането” на нейната значимост от Великата Френска революция до глобализирания свят в съвременността.

Item Type:Book Section
Uncontrolled Keywords:Национална държава, субект в междунардните отношения, утвърждаване на националната държава, кризата на национална държава
Subjects:Political sciences > Political sciences. Theory and philosophy
Political sciences > World politics. Diplomacy
ID Code:495
Deposited By: доц. Соня Хинкова
Deposited On:13 Jul 2010 11:11
Last Modified:24 Aug 2012 11:31

Repository Staff Only: item control page