Ефекти върху цената на собствения капитал в условията на евроинтеграция (анализ на база избрани страни от Централна Европа)

Димитрова, Ралица and Костенаров, Красимир (2008) Ефекти върху цената на собствения капитал в условията на евроинтеграция (анализ на база избрани страни от Централна Европа). In: Фирмите и пазарите в България в условията на евроинтеграция - продължаващата адаптация : Сборник доклади от юбилейна научно-практическа конференция - май 2008 г. Наука и икономика, Варна, pp. 353-364. ISBN 9789542103691

[thumbnail of Rali_Krasi_Varna_final.pdf]
Preview
PDF
Rali_Krasi_Varna_final.pdf

244kB

Abstract

Целта на доклада е да представи специфичните особености на един формиращ се капиталов пазар и да изследва влиянието на присъединяването към ЕС върху цената на собствения капитал. Засегнати са основните причини за неприложимост на стандартните модели за определяне на цената на финансиране със собствен капитал и се извежда тезата за индивидуален подход към отделни групи формиращи се пазари. Като основен и силен фактор оказващ влияние върху цената на капитала се определя присъединяването към ЕС. Анализът се съсредоточава върху динамиката на показатели като доходност, стандартно отклонение и корелация на основните индекси на страни от Централна Европа (Полша, Унгария, Чехия и Словакия). На база на получените резултати се прави опит за прогнозиране на изменението на цената на капитала през призмата на членството на България в ЕС.

Item Type:Book Section
Uncontrolled Keywords:emerging markets, assets valuation, CAPM
Subjects:Economic and business Administration > Finance. Banks and banking
ID Code:503
Deposited By: гл.ас.д-р Ралица Димитрова
Deposited On:22 Jul 2010 06:50
Last Modified:16 Feb 2015 11:10

Repository Staff Only: item control page