Информационни системи в медицината и здравеопазването : Дисертационен труд за придобиване научната и образователна степен "Доктор на НБУ" по шифър 02.21.10 "Приложение принципите и методите на кибернетакита в различни области – медицина, биокибернетика"

Пенджуров, Илия (2009) Информационни системи в медицината и здравеопазването : Дисертационен труд за придобиване научната и образователна степен "Доктор на НБУ" по шифър 02.21.10 "Приложение принципите и методите на кибернетакита в различни области – медицина, биокибернетика". PhD thesis, Нов български университет.

[thumbnail of PhD_Iliq_Penjurov.pdf]
Preview
PDF
PhD_Iliq_Penjurov.pdf

3MB

Abstract

Съществуват разнообразни методи за класификация на медицинскте софтуерни програми : системен софтуер (за управление на PC) и приложен (за спец. цели - текстообработка), но днес все по-масови са мрежовият (за груповата дейност) и езиците за програмиране. В медицинската област е софтуерът управлява :
- бази от медицински данни и сигнали
- бази от знания
- редактирането на изображения
- реконструкции на образи и сцени
- обучение в дистанционни форми – академично и за преквалификация
- управлява медицински апарати и устройства

Въпросът за внедряване на специализирана Медицинска Информационна система в клиничната специалност имунология - за избран клас заболявания - и оптимизацията, която тази нова методика на работа ще предложи, са част от темите, на които е посветена тази дисертационна работа.

Item Type:Thesis (PhD)
Subjects:Medicine and biology > Medical information systems
ID Code:643
Deposited By: гл.ас.д-р Илия Пенджуров
Deposited On:27 Dec 2010 10:20
Last Modified:17 Aug 2012 06:50

Repository Staff Only: item control page