Проекции на философията в България от края на XIX до средата на XX век

Захариев, Ясен (2002) Проекции на философията в България от края на XIX до средата на XX век. PhD thesis, СУ "Св. Климент Охридски".

[thumbnail of BG.philosophy.1.pdf]
Preview
PDF
BG.philosophy.1.pdf
Available under License Creative Commons Attribution No Derivatives.

1MB

Abstract

Текстът се състои от две обособени части, които съответно се занимават с два базови проблема. Първият от тях, който е и най-съществен, е относно предмета и метода в областта на онези изследвания и интереси, които засягат философията в България. Вторият се отнася до приложението на утвърдения метод върху вече познати от историята на българската философия автори и явления. Вижда се, че структурирани по този начин, от двата въпроса решаващо значение има първия от тях. На неговото решаване е посветена цялата първа част от изследването. Тя е изцяло методическа и представлява критика на възможността адекватно да се употребяват и развиват понятия като българска философска мисъл, българска философия, философска култура. Демонстративната втора част спира своето внимание на Софроний Врачански, Петър Берон, Иван Селимински, Васил Берон, Иван Георгов, Иван Гюзелев, Димитър Михалчев, д-р Кръстев, Спиридон Казанджиев и др.

Item Type:Thesis (PhD)
Uncontrolled Keywords:философия, философията в България, история на философията, Михалчев, philosophy, Bulgarian philosophy, History of philosophy.
Subjects:Philosophy > General philosophy
Philosophy > Specific philosophical schools and viewpoints
Philosophy > Culture. Cultural studies. Philosophy of culture
History.Archaeology > History of Bulgaria
ID Code:189
Deposited By: Д-р Ясен Захариев
Deposited On:17 Mar 2008 09:11
Last Modified:07 Feb 2012 12:34

Repository Staff Only: item control page