Историзиране на българските модернизми. Българският случай

Генова, Ирина (2004) Историзиране на българските модернизми. Българският случай. In: Модернизми и модерност - (не)възможност за историзиране : Изкуството на България и художествен обмен с балкански страни = Modernisms and modernity - (im)possibility for historicizing : art in Bulgaria and aristic exchanges with balcan countries. Ида - Красимир Гандев, София = Sofia, pp. 17-28. ISBN 9549122444

[thumbnail of historicizing_balkan_modernism1.pdf]
Preview
PDF
historicizing_balkan_modernism1.pdf

6MB

Abstract

Текстът дискутира затрудненията при съставянето на исторически разказ за произведенията и практиките на модерното изкуство на Балканите. Трудностите са както по отношение на хронологическите успоредявания с влиятелните средища на модернизма в Европа, така и в употребата на понятия, като модерност, модернизъм, авангард.
Особеностите на локалната културна среда са набелязани в обсъждането на отношенията между модернизъм и авангард, модернизъм и национален континуитет и модернизъм и модерност. Предложена е тезата, че модернизмът има разнообразни проявления - оттук и употребата на множественото число модернизми - и назовава преди всичко връзката между произведенията на изкуството и човешката съществуване в модерния свят. Особеностите на модернизмтите на Балканите са свързани с особеностите на модернизацията в обществото и градската среда, както и с формирането на частния интерес към изкуството.
В различни версии, на български, английски и гръцки език, текстът е публикуван в България, Гърция и Франция.

Item Type:Book Section
Additional Information:Книгата е издадена с конкурс на Национален фонд "Култура"
Subjects:Arts.Fine and Decorative arts > History of arts
ID Code:464
Deposited By: Professor Irina Genova
Deposited On:14 Jun 2010 10:56
Last Modified:01 Feb 2012 12:27

Repository Staff Only: item control page