Аргументи за и против данъчната тайна в България

Младенов, Младен (2011) Аргументи за и против данъчната тайна в България. Правен свят (2). pp. 62-64. ISSN 1312-5176

[thumbnail of Tax_Secret.pdf]
Preview
PDF
Tax_Secret.pdf

1MB

Official URL: http://www.legalworld.bg

Abstract

Настоящата статия има за цел да обори известните към този момент аргументи за наличието на данъчна тайна, като противопостави на тях контрааргументи. Целта е да се докаже, че не само въвеждането на данъчната тайна в България е било ненужно и неполезно, но към настоящия исторически момент е повече от задължително премахването на този правен институт в България.
Аргументите за нуждата от данъчна тайна са общоизвестни твърдения. Контрааргументите пък са общоизвестни факти. И едните, и другите не се нуждаят от доказване. Всеки читател може сам за себе си да направи извод на какво да се довери – на изтъкнатите по-долу аргументи или на контрааргументите. В тази насока е и настоящата статия – да предизвика размисъл и евентуално законодателно обсъждане във връзка с тематиката.
Статията ще се развие в областта за правната (данъчната) политика, и затова по принцип няма да се основава на формалните аргументи на позитивното (действащото право). Само няколко примера ще бъдат дадени в тази насока, с оглед на по-добрата мотивировка на тезата. Стремежът е в статията да бъде използван достъпен език, а не юридически такъв, за да може тезата да бъде достъпна до възможно най-широка читателска аудитория. Затова и правни термини и дефиниции в статията няма да бъдат използвани.

Item Type:Article
Uncontrolled Keywords:Аргументи; контрааргументи; доходи; имущество; бюджет; данъци; законодателство; публичност; данъчна тайна; информация; стандарт; бюджетен дефицит; данъчна политика; действащото право; процесуален ред; политическа гледна точка.
Subjects:Law > Administrative law
Law > Different aspects of law
Law > Human rights
Law > Law. Philosophy and theory
Law > Powers of the state, state authority. Legislature. Judicial authorities
ID Code:709
Deposited By: Dr Mladen Mladenov
Deposited On:14 Apr 2011 08:53
Last Modified:25 Jun 2018 09:46

Repository Staff Only: item control page