Приложение на био културите в съвременната модна индустрия

Василева, Яна (2011) Приложение на био културите в съвременната модна индустрия. In: Юбилейна научна конференция с международно участие "90 години висше аграрно образование в България", 12-13 май 2011, Стара Загора, България. (Submitted)

[thumbnail of Постер 50X70 cm]
Preview
PDF (Постер 50X70 cm)
Yana_Vasileva_POSTER.pdf

5MB
[thumbnail of Текст] MS Word (Текст)
Yana_Vasileva_NBU.doc

58kB

Official URL: http://www.uni-sz.bg/node/513

Abstract

Съвременната текстилна индустрия е изправена пред сериозни проблеми, свързани със замърсяването на околната среда, породено от естеството на нейното производство. Голяма част от вредните емисии, които се отделят в природата, се дължат на химичната обработка на тъканите в текстилните фабрики. Около 90 % от вредните за човека пестициди, с които се пръскат културите, отглеждани за нуждите на текстилното производство, остават в растенията, животните, въздуха, почвата, водата и в последствие преминават под формата на отрови в човешкия организъм.
Тази тревожна статистика провокира учени, производители и дизайнери от цял свят да обединят усилията си в търсене на разрешение на екологичните проблеми в текстилната индустрия. Това довежда до формиране на следните направления в съвременната мода: еко мода и био мода. Възникването на био модата е интересен процес, който се развива в последните години и придобива все по-голяма популярност по целия свят. По същество био модата е по-често срещана и под наименованието “зелена мода” и се занимава със създаването на всякакви модни артикули от естествени природни материали. Едни от най-широко използваните био култури в зелената мода са: памук, лен, коноп и бамбук, които се използват като основна суровина за изработката на платове.

Item Type:Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects:Arts.Fine and Decorative arts > Fashion design. Clothing and accessories
Earth and environmental sciences > Ecology. Environmental preservation
ID Code:829
Deposited By: асистент Яна Василева
Deposited On:10 Oct 2011 09:02
Last Modified:11 Oct 2011 07:39

Repository Staff Only: item control page