По пътя към себепознанието

Христова, Светла (2007) По пътя към себепознанието. Кино : Списание на Съюза на филмовите дейци (2). pp. 50-52. ISSN 0861-4393

[thumbnail of SKMBT_42011120203571.pdf]
Preview
PDF
SKMBT_42011120203571.pdf

250kB

Official URL: http://www.filmmakersbg.org/kino-issue2-2007-bg.ht...

Abstract

Предлаганият текст е от научно-теоретична конференция "Новото българско кино – регионално явление или част от европейския културен процес?", проведена на 7 декември 2006 в НБУ, с участници от НАТФИЗ, ЮЗУ и БАН.
За да съществува, за българското кино трябва не само да се говори, а и да има производствен процес, в който творците му да се конкурират, както това се случва в страните с пазарна икономика.
Убедена съм, че за всяка нация филмопроизводството е вид психотерапия, катарзис, възможност за себепознание, за осмисляне на човешките ценности. Потребността от кино е особено остра днес, в глобализиращия се свят, изискващ едновременно и обособеност, и унифициране на ценностната ни система.
Но след като нямаме адекватен на тези потребности кинопроизводствен процес, какво ни остава? Да проверим посоката и стойността на това, което имаме. Няма да навлизам в територията на българските кинокритици, които написаха вещите си анализи и оценки за продукцията, представена на последния Варненски фестивал. Нито пък се наемам да изтъквам доводи доколко нашите нови филми са регионално или европейско кино.
Ще отбележа обаче широко известната констатация, че българското кино не умее да разказва. Голямото кино винаги е било майстор-разказвач, а не голям мислител, към което ние в българското кино дълги години се стремяхме.
Затова е толкова по-приятно изключението, за което ще стане дума. То е и щастливо изключение, защото беше забелязано своевременно и оценено високо, първо, в Карлови Вари, а след това и на нашия национален филмов фестивал "Златна роза".
Става дума за дебютния игрален филм "Маймуни през зимата" на режисьорката Милена Андонова...

Item Type:Article
Subjects:Arts.Fine and Decorative arts > Motion pictures
ID Code:961
Deposited By: доц. д-р Светла Христова
Deposited On:02 Dec 2011 11:26
Last Modified:02 Dec 2011 11:30

Repository Staff Only: item control page